W tym roku mamy piękną jesień. Pogoda zachęca do spacerów, a i na ryneczek przyjemnie się wybrać. Jak już zawitamy w tych kręgach, bez dyni się nie obejdzie. Nie wiem jak u Was, ale my co roku tworzymy cuda w pomarańczowym kolorze.
Zachęcam do przygotowania smakołyków, wytrawnych lub słodkich z dynią w roli głównej. Wypróbujcie, sfotografujcie i prześlijcie do nas.
Czekamy na Wasze DYNIOWE pomysły.
Potrzebne będą:
- 2 szklanki startej dyni (należy wycisnąć sok, bo ciasto będzie zbyt mokre)
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 3 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy (lub ekstrakt waniliowy)
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka oleju
- garść orzechów lub migdałów
Jajka ubić z cukrem , dodać olej , mąkę , cukier waniliowy , sodę, proszek i cynamon. Zmiksować . Do masy dodać utartą dynię i migdały, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wlać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką . Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 50 minut .
Smacznego
Ściskam Ilona
Pięknie wygląda! Zaraz będę piekła!
OdpowiedzUsuńCieszę się, oby smakowało :)
UsuńBardzo ładne ciasto :) no i proste!
OdpowiedzUsuńZgadza się. Polecam :)
UsuńSuper widziec, ze nie tylko ja jestem zakrecona na punkcie dyn! Pozytywnie oczywiscie! :)
OdpowiedzUsuńO takkk, dynię uwielbiam i przyznaję, że nawet nie publikuję wszystkiego, za szybko znika :)
Usuń