Sezon dyni wciąż trwa. Dynia jest tak cudownym warzywem, daje nam wielkie możliwości wykorzystania jej na wszelakie sposoby. Jestem" makaronholiczką " wiec dynię wykorzystałam do pesto które połączyłam za makaronem. Zapach pieczonej dyni z rozmarynem - bezcenny.
- 350 g dyni (tyle było przed pieczeniem)
- 80 ml pestek słonecznika (można zastąpić orzechami włoskimi lub pestkami z dyni)
- ok. 125 ml sera parmezan
- 70 ml oliwy (jeżeli lubimy pesto rzadsze dolejemy go więcej)
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
- rozmaryn 3 gałązki
- sól morska do posypania dyni przed pieczeniem
SPOSÓB WYKONANIA :
- dynie przekrawamy na kawałki, wyciągamy cały miąższ z dyni wraz z pestkami (nie obieramy ze skórki)
- nagrzewamy piekarnik do 180 stopni
- kawałki dyni smarujemy oliwą, posypujemy solą i na każdy kładziemy po gałązce rozmarynu
- pieczemy ok 20 minut do miękkości
- na suchej patelni prażymy słonecznik (lub inne nasze ulubione ziarno)
- przygotowany ser parmezan mieszamy z ziarnem słonecznika (wystudzone), wystudzoną dynią (po upieczeniu łyżką wybieram sam miąższ a skórka chroni podczas pieczenia przed przypaleniem ) wraz z rozmarynem z którym się piekło, dodajemy oliwy wszystko blendujemy doprawiam solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz gałką muszkatołową
- jeżeli lubimy bardziej oleiste pesto dodajmy oliwy wedle naszego uznania, konsystencja będzie to widoczna podczas miksowania
- gotowe
Pesto świetnie się komponuję z makaronem. Makaron jeżeli posiadamy świeży gotujemy go ok 3-4 minuty jeżeli posiadamy suchy gotujemy go wedle opisu na opakowaniu, najlepiej ugotować go lekko twardawy wtedy jest najzdrowszy. Ugotowany makaron mieszamy z naszym pesto dodatkowo posypujemy go parmezanem oraz świeżo zmielonym pieprzem. Tak przygotowany bardzo szybko znika z talerza.
Pesto dyniowe równie pysznie smakuję na kanapce. Korzystajmy z dobrodziejstw sezonowych bo czas tak szybko mija a dynia jest przepyszna a i daje jak wcześniej pisałam wiele możliwości smakowych.
Basia <3
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz