Witajcie!
Kuchnia sezonowa jest fantastycznym wyzwaniem i inspiracją do powstania wielu potraw. Aktualnie jest sezon na dynię. Na pewno zauważyliście już kilka przepisów na blogu. Każda z Nas ma swój sposób na dynię, możecie poznać Nasz punkt widzenia odnośnie dyni, a przez nią możecie poznać Nas.
Dziś chciałam się podzielić z wami przepisem na proste puree
z dyni. Można je dodawać do wszystkiego, począwszy od ciast, a
skończywszy na dyniowej czekoladzie (ponoć jest przepyszna!).
Takiego
puree nie przyprawiam, jest ono bazą do późniejszych potraw. Jest
bardziej wodniste niż z pieczonej dyni. Czasem wystarczy odrobina puree
być nadać potrawie intensywny kolor, jeśli nie chcemy używać go więcej.
Warto teraz zaopatrzyć się w dynie, zrobić takie puree i pomrozić porcje
na zimę.
By zrobić takie puree wystarczy dynię pokroić, wydrążyć z pestek i obrać.
Następnie
pokroić w kostkę, wrzucić do rondelka i zalać 1/3 szklanki wody. Teraz
pozostało tylko przykryć garnek i mieszać od czasu do czasu aż dynia się
rozpadnie. Nie potrzeba ani blendować ani rozdrabniać widelcem. Dynia
idealnie sama się rozpadnie.
Jestem ciekawa Waszych propozycji co do tego wdzięcznego warzywa :) Przysyłajcie fotki do mnie na maila koziol.mariaa@gmail.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz