wtorek, 18 listopada 2014

Puree z dyni - kuchnia sezonowa

Witajcie!

Kuchnia sezonowa jest fantastycznym wyzwaniem i inspiracją do powstania wielu potraw. Aktualnie jest sezon na dynię. Na pewno zauważyliście już kilka przepisów na blogu. Każda z Nas ma swój sposób na dynię, możecie poznać Nasz punkt widzenia odnośnie dyni, a przez nią możecie poznać Nas.

Dziś chciałam się podzielić z wami przepisem na proste puree z dyni. Można je dodawać do wszystkiego, począwszy od ciast, a skończywszy na dyniowej czekoladzie (ponoć jest przepyszna!).

Takiego puree nie przyprawiam, jest ono bazą do późniejszych potraw. Jest bardziej wodniste niż z pieczonej dyni. Czasem wystarczy odrobina puree być nadać potrawie intensywny kolor, jeśli nie chcemy używać go więcej. Warto teraz zaopatrzyć się w dynie, zrobić takie puree i pomrozić porcje na zimę.

By zrobić takie puree wystarczy dynię pokroić, wydrążyć z pestek i obrać.
Następnie pokroić w kostkę, wrzucić do rondelka i zalać 1/3 szklanki wody. Teraz pozostało tylko przykryć garnek i mieszać od czasu do czasu aż dynia się rozpadnie. Nie potrzeba ani blendować ani rozdrabniać widelcem. Dynia idealnie sama się rozpadnie.




Jestem ciekawa Waszych propozycji co do tego wdzięcznego warzywa :) Przysyłajcie fotki do mnie na maila koziol.mariaa@gmail.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz