Zapiekanka z dyni w sosie beszmelowym
Potrzebne będą:
- 1 kg dyni
- 1 kostka rosołowa
- 1/2 szklanki startego sera żółtego
- natka pietruszki do przybrania
- Sos beszamelowy:
- 3 dkg mąki
- 4 dkg masła
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli,
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki
Dynię opłukać, obrać ze skórki, wybrać pestki, pokroić w grubą kostkę. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i skropić rozpuszczoną w 3-4 łyżkach wody kostką rosołową
Przyrządzić sos beszamelowy. Do rozpuszczonego w rondelku masła wsypać mąkę i delikatnie podsmażyć, uważając, żeby się nie przypaliła. Gotową zasmażkę zalać mlekiem i dokładnie wymieszać, aby nie powstały grudki. Doprawić solą, cukrem i świeżo startą gałką muszkatołową. Mieszać do połączenia się składników.
Gotowym sosem polać dynię, posypać z wierzchu startym serem, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut. Gdy ser się rozpuści i lekko zarumieni, wyjąć zapiekankę , posypać posiekaną natką pietruszki, podawać .
Wy lubicie dynię, osobiście uwielbiam w każdej formie. A ta zapiekanka była wyśmienita. Musicie ją zrobić.
Ściskam Ilona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz