piątek, 14 listopada 2014

Zapiekanka z dyni, wyśmienita





Zapiekanka z dyni w sosie beszmelowym
Potrzebne będą:
  • 1 kg dyni
  • 1 kostka rosołowa
  • 1/2 szklanki startego sera żółtego
  • natka pietruszki do przybrania
  • Sos beszamelowy:
  • 3 dkg mąki
  • 4 dkg masła
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli,
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki

Dynię opłukać, obrać ze skórki, wybrać pestki, pokroić w grubą kostkę. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i skropić rozpuszczoną w 3-4 łyżkach wody kostką rosołową
Przyrządzić sos beszamelowy.  Do rozpuszczonego w rondelku masła  wsypać mąkę i delikatnie  podsmażyć, uważając, żeby się nie przypaliła. Gotową zasmażkę zalać mlekiem i dokładnie wymieszać, aby nie powstały grudki. Doprawić solą, cukrem i świeżo startą gałką muszkatołową. Mieszać do połączenia się składników.
Gotowym sosem  polać dynię, posypać z wierzchu startym serem, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na  około 15 minut. Gdy ser się rozpuści i lekko zarumieni, wyjąć zapiekankę , posypać posiekaną natką pietruszki, podawać .


Wy lubicie dynię, osobiście uwielbiam w każdej formie. A ta zapiekanka była wyśmienita. Musicie ją zrobić.
Ściskam Ilona


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz