poniedziałek, 3 listopada 2014

Ciasto dyniowe


W tym roku mamy piękną jesień. Pogoda zachęca do spacerów, a i na ryneczek przyjemnie się wybrać. Jak już zawitamy w tych kręgach, bez dyni się nie obejdzie. Nie wiem jak u Was, ale my co roku tworzymy cuda w pomarańczowym kolorze.
Zachęcam do przygotowania smakołyków, wytrawnych lub słodkich z dynią w roli głównej. Wypróbujcie, sfotografujcie i prześlijcie do nas.
Czekamy na Wasze DYNIOWE pomysły.



Ciasto z dynią
Potrzebne będą:
  • 2 szklanki startej dyni (należy wycisnąć sok, bo ciasto będzie zbyt mokre)
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy (lub ekstrakt waniliowy)
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju
  • garść orzechów lub migdałów 
Jajka ubić z cukrem , dodać olej , mąkę , cukier waniliowy , sodę, proszek i cynamon. Zmiksować . Do masy dodać utartą dynię i migdały, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wlać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką . Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 50 minut .

Smacznego
Ściskam Ilona




6 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda! Zaraz będę piekła!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładne ciasto :) no i proste!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super widziec, ze nie tylko ja jestem zakrecona na punkcie dyn! Pozytywnie oczywiscie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O takkk, dynię uwielbiam i przyznaję, że nawet nie publikuję wszystkiego, za szybko znika :)

      Usuń