Oto kolejny pomysł na pyszną wędlinkę domowej roboty.
Mielonkę wieprzową uwielbiam, więc dlaczego nie miałabym jej robić.
Mielonka wieprzowa
Potrzebne będą:
- 0,5 kg mięsa wieprzowego
- 2 łyżeczki papryki czerwonej grys
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
- pieprz i sól do smaku
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i do mięsa z przyprawami. Mieszamy i wkładamy do woreczka umieszczonego w podłużnym prostym słoiku.
Woreczek mocno związujemy, dociskając mięso. Zakręcamy słoik i gotujemy około 1 godziny w garnku z wodą. Należy pilnować, żeby nie zabrakło wody.
Po tym czasie, kiedy mięso będzie gotowe, jeszcze gorące wyciągamy ze słoika, pozostawiając w zamkniętym worku.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Ciekawa jestem bardzo czy robicie własne wędliny, jeżeli tak to jakie. Może moje Was zainspirują?
Tym czasem
Ściskam Ilona
przepyszne kochana super przepis
OdpowiedzUsuń