Choć Halloween już minął, którego niewątpliwym symbolem jest dynia, to samo warzywo jest jeszcze dostępne na ryneczku i warto z tego korzystać. Można ją przerabiać na miliony sposobów. W tym roku testuję jej walory smakowe na słodko i wytrawnie. Dzisiaj podzielę się przepisem na budyń. Dla mnie świetna alternatywa proszkowych gotowców.
Dyniowy budyń
Potrzebne będą:
- 1/2 litra mleka
- 1 szklanka puree z dyni
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżka z wanilii
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki
- 1 żółtko
W pozostawionym mleku rozpuszczamy mąkę (oba rodzaje), cukier, ekstrakt waniliowy oraz żółtko.
Kiedy gotujące się mleko jest już gorące, dokładamy puree z dyni i dokładnie mieszamy. Następnie dolewamy miks mleka z dodatkami i energicznie mieszamy, aż całość zgęstnieje. Gorący budyń przelewamy do kokilek.
Pozdajemy ciepłe lub zimne.
Robiliście kiedyś sami taki budyń? Bardzo jestem ciekawa. Piszcie do nas :)
Ściskam Wszystkich
Ilona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz