Słodki z rodzynkami i czekoladkami. Sernik to cudowny wynalazek lubię eksperymenty z tym ciastem. Wymyślam coraz to nowsze smaki, poszukuję inspiracji i mieszam receptury. Daje mi to niesamowitą satysfakcję. Dodatkowo uszczęśliwiam podniebienia rodziny i przyjaciół.
Proponuję taką zabawę ze smakami. Dzisiaj malaga.
Proponuję taką zabawę ze smakami. Dzisiaj malaga.
Sernik malaga
Potrzebne będą:
- 500 g sera białego mielonego (twaróg na serniki)
- 5 jaj
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 250 g czekoladek malaga
- 1/4 szklanki rodzynek namoczonych w rumie
- 60-70 g herbatników
- 1 łyżka masła
- masło i kasza manna do wysmarowania formy
Formę o średnicy około 20 cm smarujemy masłem i posypujemy kaszą. Tak przygotowaną wykładamy herbatnikami, przykrywając całe dno i przelewamy naszą masę serową.
Pieczemy około 50 minut w 200 stopniach C, do tak zwanego "suchego patyczka".
Gotowy sernik, trzymamy chwilę w otwartym piecu, po czym wykładamy do całkowitego wystudzenia.
W tym czasie szykujemy polewę. Pozostałą część czekoladek malaga z łyżką masła i 2 łyżkami rumu z rodzynek rozpuszczamy. Trzeba ciągle mieszać, ponieważ łatwo mogą się przypalić. Kiedy uzyskamy jednolitą masę lekko przestudzoną wylewamy na sernik.
Jak Wam się podoba taki pomysł? Pozdrawiam
Ilona ♥
Jak Wam się podoba taki pomysł? Pozdrawiam
Ilona ♥
Pyszny sposób na sernik ;)
OdpowiedzUsuń