Pozwoliłam sobie ponownie przypomnieć zasady
ZASADY wyzwania są proste:
- co tydzień będziemy podawały Wam przepis z serii DOMOWA PIEKARNIA, DOMOWE WĘDLINY i DOMOWA MLECZARNIA;
- Wspólnie przygotujemy danie według przepisu i podzielimy się spostrzeżeniami;
- Przygotuj smakołyk według tego przepisu i podziel się z nami swoimi uwagami oraz ZDJĘCIEM
- Wasze zdjęcia oraz uwagi będziemy publikowały na blogu oraz facebooku;
- Jeżeli będziecie mieli jakieś problemy, zawsze służymy pomocą;
SKŁADNIKI:
- schab ( najlepiej środkowy użyłam dwa razy po 400g )
- cukier
- sól
- papryka słodka, ostra
- czosnek granulowany
- pieprz świeżo zmielony
SPOSÓB WYKONANIA:
- schab myjemy i osuszamy jeżeli nie lubimy tłuszczyku wycinamy go
- schab obsypujemy cały cukrem z każdej strony i wkładamy do pojemnika na 24h do lodówki w tym czasie schab puszcza soki z krwią
- po tym czasie wyciągamy schab myjemy pod wodą i ponownie osuszamy po
czym obsypujemy go solą z każdej strony i ponownie wkładamy do lodówki
na 24h
- po tym czasie wyciągamy go z lodówki myjemy suszymy i posypujemy
swoimi ulubionymi ziołami ja zrobiłam dwa kawałki jeden z pieprzem i
papryka ostrą a drugi z papryka i czosnkiem.
- gdy obsypaliśmy nasz schab przyprawami wkładamy do do siatki do mięsa
jeżeli takiej nie posiadamy równie dobrze możemy go włożyć do nowej
podkolanówki
- wieszamy go w ciepłym i przewiewnym na 4 dni po tym czasie możemy już konsumować naszą pyszna domową wędlinę bez konserwantów no i o wiele taniej niż w sklepie :)
- przechowujemy w lodówce
Czekamy na Wasze zdjęcia, pytania, spostrzeżenia koziol.mariaa@gmail.com lub dodawanie linków do blogów za pomocą żabki. Na dole posta klikacie "add your link".
Basia :)
gdzie taką wędlinkę powiesić na te 4 dni?
OdpowiedzUsuńJa wieszam przy oknie w kuchni, jest przewiew od okna a pod spodem ma ciepło od kaloryfera, ale wieszają też na dziwiach od szafki kuchennej, ważne aby był dostęp powietrza.
UsuńRobiłem kiedyś :)
OdpowiedzUsuńWieszałem ja w garażu pod sufitem jak było ciepło :) Fajna wyszła :D
Zapewne była smaczna :)
UsuńMoja prywatna :)
OdpowiedzUsuńhttp://www.kuchniailony.pl/2014/10/suszona-poledwica-wyzwanie.html